Kun Iúri Leitão oli antanut ensimmäisen mitalin ratapyöräilyn kansalliselle joukkueelle, odotukset Portugalin hyvästä tuloksesta kasvoivat, mutta kisan alku himmensi tunnelmaa, kunnes viimeisen 40 kierroksen aikana portugalilaiset "dynamiittasivat" kisan ja lähtivät uskomattomaan voittoon.

Portugalilaisilla oli viimeiseen viiteen sprinttiin, jotka ajettiin 10 kierroksen välein, vain kahdeksan pistettä, mutta he lisäsivät kaksi pistettä 16. sijalla, ennen kuin hallitsivat täysin viimeistä neljää sprinttiä, jotka antoivat heille 25 pistettä, joihin he lisäsivät 20 pistettä ohittamisesta.

Elia Vivianin ja Simone Consonnin johtama Italia ja Tokion 2020 olympiavoittaja Tanska, jonka joukkueessa ajoivat Niklas Larsen ja Michael Morkov, saivat 20 pistettä, jotka tarvittiin pelotonin kaksinkertaistamiseen, ja näytti siltä, että kultakamppailu olisi kaksintaistelua.

Kahden portugalilaisen mukaan ensimmäinen tavoite oli varmistaa kahdeksalle parhaalle varattu olympiadiplomi, ja tavoite oli jossain vaiheessa uhattuna, kun Portugali putosi kymmenen parhaan joukosta.

Iúri Leitão myönsi kuitenkin, että portugalilaiskaksikko voitti viisi viimeistä sprinttiä, "tuplasi" pelotonin ja siirtyi kahden pisteen johtoon 10 kierrosta ennen loppua.

Kun kolme joukkuetta, jotka päätyisivät palkintokorokkeelle, oli määritelty, viimeinen sprintti, jossa voittajalle annettiin 10 pistettä, olisi voinut ratkaista olympiavoiton, mutta Iúri Leitão ei tehnyt asioita helpoksi ja antoi Portugalille historiallisen kultamitalin.

Kilpailun jälkeen molemmat jäivät halaamaan toisiaan useiksi minuuteiksi itkien Saint-Quentin-en-Yvelinesin velodromin lattialle, ennen kuin pääministeri Luís Montenegro onnitteli heitä, ja hän juhli voitonjuhlaa radan teknisellä alueella pitämällä kädessään kansallista lippua.