Portugal kom in med vapen i hand och Telma Encarnação lät sitt namn skrivas in i historieböckerna genom att göra det första målet. Därefter, i en första fas av matchen där "navigatörerna" lade till varningsskott, ökade Kika Nazareth på till 2-0 efter 21 minuter. Triumfen gör att Portugal kan fortsätta drömma om en plats bland de åtta bästa. För det måste de dock övervinna USA, de regerande mästarna, i den tredje och sista matchen i grupp E nästa tisdag.

Efter ett marginellt nederlag mot Nederländerna i öppningsmatchen satsade manager Francisco Neto på inte mer, inte mindre än sju förändringar i den ursprungliga elvan. Vietnam, som också kommer från en förlust med 0-3 mot USA, kunde penetrera det portugisiska området i de inledande ögonblicken men kunde inte rycka upp saker och ting och Portugal tog snabbt spelet i sina händer.

Jéssica Silva lämnade ett första varningsskott efter fyra minuter, Kika Nazareth levererade en andra strax senare och efter sju minuter gjorde urvalet mål. Ana Lúcia kom in från höger och sparkade bollen till Telma Encarnação som skickade in den i mål. Precis så blev det första målet någonsin för Portugal i damernas VM-slutspel.

Målet lugnade och motiverade Portugal, samtidigt som det avskräckte vietnameserna, och skotten mot målet fortsatte. Telma, Lúcia Alves och Jéssica Silva hotade med 2-0, innan Telma Encarnação var mycket nära att göra mål igen. Vietnam värderade sin målvakt högt den här gången, som med två fantastiska uppspel blockerade målet.

Det andra målet kunde dock förutspås och det dröjde inte länge. Telma Encarnação såg Kika Nazareth isolerad och skickade en bra passning åt hennes håll, och hon, ansikte mot ansikte med motståndarnas målvakt, undvek dem med ett lurigt skott och höjde ställningen till 2-0.

Telma fick sedan se den vietnamesiska målvakten, Thi Kim Thanh Tran, avvärja hennes mål två gånger, och Andreia Jacinto försökte också sin lycka med ett misslyckat skott mot mål.

Det tredje målet kom till slut inte och Portugal saktade ner rytmen lite och lät Vietnam komma till sitt första skott i matchen som närmade sig slutet av den första halvleken. Skottet försvarades säkert av Patrícia Morais, den portugisiska målvakten.

Portugal återtog kommandot i matchen i början av andra halvlek och målchanserna kom återigen mycket frekvent. Telma Encarnação skymde precis över målet efter 51 minuter, Jéssica Alvo missade också målet efter 56 minuter, och Joana Marchão var också nära att göra mål efter 60 minuter.

Det saknades lite effektivitet för att knyta ihop säcken, och sedan saknades det lite tur också. Andreia Jacinto träffade stolpen i 63:e minuten, och Telma missade målet i 65:e och 66:e minuten när bollen inte riktigt ville in i det vietnamesiska målet. Jéssica Silva försökte skjuta två gånger, bad om straffspark, spelet fortsatte och i uppföljningen till inledningen träffade Joana Marchão ribban, innan Kika Nazareth kastade sig på Thi Kim Thanh Tran och fick bollen att precis flyga över målet.

En annan boll i ribban skulle komma att hända igen under de sista 10 minuterna. Joana Marchão gjorde en frispark för Portugal, där bollen kom mycket nära målet och bara träffade ribban.

Under förlängningen fick Vietnams målvakt glänsa igen och undvika 3-0 för Portugal, som inte kunde omsätta sin dominans i fler mål i andra halvlek, men som ändå gjorde historia och beseglade sin första seger någonsin i slutfasen av dam-VM, vilket gör att de är kvar i kampen om en plats i kvartsfinalen.

För att nå dit måste det nationella urvalet skriva ännu mer historia och vinna den tredje matchen i gruppspelet, tisdagen den 1 juli kl. 08.00 (BST), mot USA, de nuvarande världsmästarna och en maktfaktor inom damfotbollen.